Kamniško-Savinjske Alpe

Kamniško-Savinjske Alpe predstavljajo visokogorsko pokrajino na severu Slovenije. Raztezajo se na 889 km². Osrednji del predstavlja gorska veriga, v kateri je nad 2000 metri nekaj manj kot 30 vrhov. Najvišji vrh je Grintovec (2558 m), sledi mu njegova grebenska soseda Kočna (2540 m). Kamniško-Savinjske Alpe so geološko zelo pestre, glavnino površja pa sestavljajo karbonatne kamnine (predvsem apnenci). Gozdovi v Kamniško-Savinjskih Alpah poraščajo skoraj dve tretjini površja, zato se pokrajina uvršča med najbolj gozdnate v Sloveniji.

Ledenik pod Skuto

Ledenik pod Skuto je najbolj jugovzhodno ležeči ledenik v Alpah. Leži v Kamniško-Savinjskih Alpah nad strmim zatrepom Ravenske Kočne na nadmorski višini med 2020 in 2120 metri.

Ledenik je večji del leta prekrit s snegom,  konec poletja, včasih pa šele na začetku jeseni, je njegova površina delno ali v celoti razgaljena. Vzrok, da se ledenik ohranja, je predvsem njegova osojna in krniška lega. S treh strani z ostenji obdana krnica, v kateri leži, je odprta le proti severovzhodu, zato je večji del leta v senci. Napajajo ga neposredne snežne padavine in sneg, ki se osipa in plazi z ostenij nad njim. Ledenik pod Skuto, katerega površina je bila leta 1950 2,8 hektarja, je meril  leta 2011 le še 1,7  hektarja. Povprečna debelina ledenika je od 5 do 7 metrov, največja pa na nekaterih mestih tudi več kot 10 metrov. Ob krčenju, ki smo mu priča zadnji dve desetletji je velika verjetnost, da bo v naslednjih dveh desetletjih izginil.

Planinske koče

Kranjska koča na Ledinah

Več…

Kranjska koča na Ledinah je postavljena v zatrepu doline Ravenska Kočna, na nadmorski višini 1680 metrov, v bližini ledenika pod Skuto. Neposredno nad kočo gospodari mogočno severno ostenje Dolgega Hrbta, Štruce in Skute, ki ponuja številne izzive tudi za najbolj zahtevne alpiniste. V bližini se nahajata lahko dostopna razgledna vrhova Ledinski vrh in Velika Baba. Na slednjo je možen tudi direkten, zelo zahteven dostop, ki je primeren le za najbolj izkušene planince. Le-te bodo navdušile tudi zelo zahtevne ture na Kranjsko, Koroško in Štajersko Rinko. Preko Jezerskega sedla je možen tudi prehod mimo Okrešlja v Logarsko dolino.Koča je z Jezerskega dostopne po treh poteh. Zelo zahtevna pot skozi Žrelo je primerna za izkušene planince in predstavlja lepo povezavo z bližnjo Češko kočo. Prav tako zahtevna je tudi Slovenska pot. Za najlažji dostop pa velja Lovska pot, ki vodi po številnih urejenih stopnicah, lestvah, jeklenicah in klinih.Zgodba Kranjske koče na Ledinah se je pričela leta 1974, ko je bila na pobudo tedanjega predsednika Planinskega društva Kranj Franca Ekarja sprejeta odločitev o njeni izgradnji, že po treh letih, 31. julija 1977 pa je bil planinski dom tudi slavnostno odprt.

Češka koča

Več…

Češka koča na Spodnjih Ravneh se nahaja pod severnim ostenjem Grintovca, 1543 metrov visoko. Kočo je zgradila Češka podružnica Slovenskega planinskega društva v Pragi. Slovesna otvoritev je bila 26. julija 1900. Koča je ohranila prvotni zunanji videz češke kmečke hiše, v notranjosti pa je bila večkrat prenovljena. Od leta 1949 s Češko kočo upravlja Planinsko društvo Jezersko.Iz Ravenske Kočne je Češka koča dostopna po treh planinskih poteh. Prva poteka preko Štularjeve planine, druga pa mimo tovorne žičnice in se nad Štularjevo planino pridruži prvi. Malo višje se jima priključi še pot iz Makekove Kočne. Tretja pot pa vodi mimo tovorne žičnice in skozi malo Žrelo. Vse poti vključujejo krajše odseke, ki so zavarovani z jeklenicami in/ali klini.Češka koča je odlično izhodišče za številne ture v osrednjih Grintovcih. Kremžarjeva pot vodi na Jezersko Kočno, Frischaufova pot pa na Mlinarsko sedlo, od koder se lahko povzpnemo na najvišji vrh Kamniško Savinjskih Alp – Grintovec, lahko pa se preko ali pod grebenom Dolgega hrbta napotimo na Skuto. Vse te planinske poti so dolge in spadajo med zelo zahtevne poti, ki zahtevajo dobro opremljenost in ustrezno psihofizično izurjenost planincev. Še najlažja in najkrajša je pot do Vratc, razglednika neposredno nad Češko kočo.

Gorniški center Davo Karničar

Več…

V ledeniški dolini Ravenske Kočne pod tisočmetrskim ostenjem Kamniško Savinskih Alp na višini 1020 metrov nad morjem se nahaja Gorniški center Davo Karničar. Od Planšarskega jezera se peljete mimo turistične kmetije Ancelj do razgledne gozdne jase (3 km). GCDK je izhodišče za lažje sprehode po mogočnem Okrešlju med Koroško Babo in Kočno, ki ponuja izjemno pestrost rastlinskih in živalskih vrst, je izhodišče za vzpone po zavarovanih poteh in plezalnih smereh na okoliške dvatisočake, za turno smučarske pustolovščine in ledno plezalne preizkušnje. Poslanstvo gorniškega centra je ohranjanje tradicije in posredovanje izkušenj.